Ontdek de Power van Modern Controls voor Power Apps

Auteur: Dave Godschalx, Solution Consultant bij Process4People 

Ruim één jaar geleden op 2 februari 2023 kondigde Microsoft de Public Preview aan van een vernieuwde look-and-feel voor Model Driven Apps. Kort daarna, op 29 maart van datzelfde jaar, volgde de Canvas apps. Het afgelopen jaar is er veel gebeurd en een aantal van de Modern Controls zijn nu General Available. Dit is dan ook een mooi moment om even stil te staan bij de ontwikkelingen en te kijken wat er allemaal nog meer in het verschiet ligt. 

modern controls blog hoofd foto

Waarom Modern Controls in Canvas apps?

Met Power Apps kunnen gebruikers apps bouwen door gebruik te maken van controls. Denk hierbij aan een label control om teksten weer te geven, een gallery voor het tonen van tabelinformatie en een button om acties aan te roepen. Sinds de introductie van Power Apps in 2016 is de look-and-feel van deze controls nauwelijks veranderd.

Modern Controls vormen een nieuwe set controls, gebaseerd op het Microsoft Fluet 2design en moeten zorgen voor een eenvoudigere en snellere ervaring voor appmakers en een meer consistente ervaring voor eindgebruikers.  

1. Tijdsbesparing

Modern Controls zijn opgezet met oog op eenvoud en productiviteit voor app-makers. Dit is goed terug te zien in heel veel aspecten van de Modern Controls. Zo is er een out-of-the-box header control waardoor het niet meer nodig is om voor elke app opnieuw een header te ontwikkelen. De tabel control is standaard volledig responsive en buttons kunnen een andere layout krijgen door simpelweg aan te geven dat het een primaire of secondaire button betreft. Dit zijn enkele van vele voordelen die Modern Controls bieden op gebied van tijdsbesparing ten opzichte van de klassieke controls. 

2. Thema's

De Modern Controls bieden op dit moment al een aantal standaard te kiezen thema’s waarmee apps een layout krijgen die vergelijkbaar is met Office 365 applicaties, Teams of SharePoint. In totaal zijn er 6 standaard thema’s en ook eenvoudige custom thema’s kunnen aangemaakt worden waarbij een font en een kleurenpalet gekozen kan worden op basis van de eigen huisstijl. Met het gebruik van thema’s is het niet langer nodig om alle properties van elk component individueel aan te passen. Aanpassingen worden uitgevoerd op het themaniveau waarna alle componenten in de app een consistente layout krijgen. Het is nog wel mogelijk om per component van het ingestelde thema af te wijken. 

3. Table control

Een van de meest indrukwekkende nieuwe controls is de table control. Deze control geeft een volledig responsieve weergave terug van tabeldata die vergelijkbaar is met een view uit een Model Driven app. De table control beschikt over de mogelijkheid om de volgorde van kolommen te wijzigen en gebruikers kunnen de data sorteren zoals ze dit gewend zijn in Model Driven Apps. Dit alles voor elkaar krijgen met een klassieke gallery control is een lastige en tijdrovende klus dus dat maakt de nieuwe table control een hele mooie toevoeging. 

4. Validaties

Alle invoervelden beschikken over een eigenschap genaamd “ValidationState” waarmee een significante verbetering op gebied van error-management mogelijk is. Wanneer een ingevulde waarde niet door de validatie heen komt kan dit eenvoudig aan de eindgebruiker gepresenteerd worden door het veld rood te kleuren middels de ValidationState. Hierdoor is het altijd duidelijk welk invoerveld het probleem veroorzaakt en is het niet meer nodig om dit zelf te ontwikkelen in de Power App. 

5. Nieuwe controls

Naast nieuwe varianten van al bestaande controls zijn er ook een aantal nieuwe controls geïntroduceerd en daar komen in de aankomende maanden nog een aantal extra controls bij. Naast de al genoemde header- en table control zijn de volgende controls nieuw: 

  • Link: hiermee kan een URL gepresenteerd worden. Bij de klassieke controls werd hiervoor veelvuldig een label of button gebruikt die dan vervolgens met styling tot een link werd omgetoverd.
  • Progression bar: een horizontale bar die progressie kan tonen door de bar verder in te kleuren.
  • Tab list: hiermee is het mogelijk om tabs toe te voegen aan een scherm/formulier.
  • Badge: een kleine cirkelvormige weergave van een tekst teruggebracht tot 2 letters. In Teams zie je bijvoorbeeld een badge bij gebruikers zonder profielafbeelding. Voornaam Achternaam wordt dan weergegevens als VA. Dit is een handige toevoeging bij responsive designs op smalle schermen.
  • Information button: een kleine button waar een informatietekst achter verstopt kan worden.
  • Spinner: een laadicoontje die gepresenteerd kan worden wanneer de app bezig is met het uitvoeren van bewerkingen.
  • Number input: een invoerveld met een plus- en min button voor numerieke waardes.

Naast de al geïntroduceerde controls zijn er ook al een aantal interessante controls aangekondigd waaronder de dialog, toolbar, videostream en fluent icons. 

6. General Available

Sinds november 2023 zijn een klein aantal van de controls niet langer in preview beschikbaar maar General Available. Daarnaast is de instelling om Modern Controls te activeren verplaatst van de upcoming features section naar de general settings. De Button, Slider, Link, Progression Bar en Tab list controls zijn op moment van schrijven al general available en andere controls zullen stapsgewijs in de komende periode volgen. Wekelijks kunnen er updates plaatsvinden en controls die general available zijn zullen gewoon doorontwikkeld worden.  

Ervaren app makers zullen op dit moment nog een aantal properties missen die zij wel hadden bij de klassieke controls. Microsoft heeft echter al toegezegd dat de layout properties zoals Fill, Padding, Align, en Border gerelateerde eigenschappen er binnenkort aankomen voor alle controls. Ook komen er nog totaal nieuwe properties voor controls die al general available zijn zoals een icon property voor de button control (eindelijk). 

7. Design

De meest in het oog springende wijziging van de Modern Controls is het vernieuwde design. Power Apps zien er standaard een beetje gedateerd uit en wijken in het design af van andere Microsoft producten zoals Office 365, Teams en Dynamics 365. De Modern Controls maken hier een einde aan. Met de nieuwe Modern Controls krijgen apps weer een moderne uitstraling en daarnaast een herkenbaar design zonder dat daar veel ontwikkeltijd voor nodig is. 

What’s next?

De ontwikkelingen van de Modern Controls gaan de komende tijd door. Wekelijks kunnen er updates uitgerold worden waar Microsoft vervolgens maandelijks een blog post over plaatst. Er zullen in de komende maanden meer handige controls bijkomen en controls die al geïntroduceerd zijn worden verder doorontwikkeld tot uiteindelijk alle nieuwe functionaliteit general available is.  

Power Apps toepassen in uw organisatie

Indien u na het lezen van deze blog inspiratie heeft opgedaan voor de ontwikkeling van een app of voor ander soortige bedrijfsautomatiseringen kunt u altijd contact met ons opnemen zodat de experts van Process4People u verder kunnen helpen om uw organisatie naar een hoger niveau te tillen.

Of u nu ideeën heeft die u wilt verkennen of concrete opdrachten wilt bespreken, wij komen graag met u in gesprek. Bel ons op  +31 (0)85 303 86 60 of vul het contactformulier in op de site.