Naar de Microsoft conferentie in Berlijn
Na twee jaar virtuele sessies, trainingen en Teams-meetings eindelijk weer een beurs op locatie en wat voor een locatie: Berlijn! Vanuit Process4People zijn wij, Raymond Peters en Paul Poos, op woensdag 6 april met de trein naar Berlijn vertrokken. Tijdens de reis hebben we diverse voorbereidingen getroffen en het programma in de app van het congres samengesteld. Twee volle dagen voor de boeg met acht sessies per dag om te volgen. De keuze was best pittig, omdat er zoveel (elke dag meer dan 25 om uit te kiezen!) interessante sessies zijn. 

Eerste videoverslag

We zijn naar het hotel gegaan en daarna direct door naar de beursvloer om de looproute te verkennen en op locatie te kijken. Hier hebben we ons eerste videoverslag gemaakt. Het maken van een videoverslag is voor ons de eerste keer en we willen dit laten terugkeren bij de conferenties die we in het vervolg gaan bezoeken. Wij zijn benieuwd wat jullie ervan vinden: European Power Platform Conference: deel 1

Na het maken van het verslag afgesproken om een hapje te eten en natuurlijk een drankje te doen. Samen met wat oud-collega’s een gezellig etentje gehad en een paar drankjes in de Irish Pub. Een paar maar, want we moeten fit blijven voor de sessies van morgen.

Keynote ‘Low Code Revolution’

De conferentie is begonnen! Na een mooie wandeling vanaf het hotel en een goede ontvangst op locatie hebben we plaatsgenomen in de grootste zaal voor de keynote ‘Low Code Revolution’. Er waren maar liefst 500 deelnemers uit 27 landen aanwezig in de zaal. Een grote opkomst voor de eerste Europese Power Platform Conferentie. Vroeger was dit ‘slechts’ een onderdeel van de SharePoint Conferentie of de beurs Business Applications, maar nu voor de eerste keer op eigen benen. Dit zegt natuurlijk al genoeg over het belang en de volwassenheid van het Microsoft Power Platform.

European Power Platform Conference 2022 keynote

Opvallende punten uit de keynote

Helaas is Charles Lamanna (Corporate Vice President, Business Applications & Platform bij Microsoft) er niet persoonlijk bij maar via een Teams-verbinding. Hier deelt hij een aantal interessante zaken over het Power Platform. Het doel van Microsoft is om iedereen oplossingen uit het Power Platform zoals Power Apps, geautomatiseerde processen, BI rapportages en virtual agents te laten maken en gebruiken. Net zoals dat nu gebeurt in Excel en PowerPoint.

We delen graag de punten die ons opvielen tijdens deze keynote:

  1. Volgens onderzoeksbureau Gartner heeft Microsoft het nummer 1 adopted low code platform op het gebied van Power Apps en Power BI.
  2. 50% van de CIO’s bij bedrijven kiest voor Power Automate.
  3. Ieder bedrijf denkt na of heeft al een low code strategie. We zijn erg benieuwd welke keuze jullie bedrijf heeft gemaakt en waarom.
  4. Professioneel ontwikkelen en low code gaan hand in hand. Alles wordt geïntegreerd en moet leiden tot oplossingen die business kritische processen kunnen ondersteunen, maar ook snel kunnen worden gemaakt.

5. In het Power Platform moet je straks op alle onderdelen kunnen samenwerken aan oplossingen zoals dit nu ook kan in Word, Excel en PowerPoint. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat pro-developers en Citizen Developers direct kunnen samenwerken aan oplossingen. Fusion development is de nieuwe term hiervoor. Microsoft zet hier vol op in. Wij geloven ook dat dit de toekomst is, want:

a. Iemand vanuit de business kan zelf het concept maken voor een app;
b. Geen ontwerpsessies meer of de kans dat er iets verkeerd begrepen wordt;
c. Pro-developers kunnen tegelijkertijd ondersteunen en het concept verder uitbouwen tot een volwaardige bedrijfskritische applicatie die de volledige Application Lifecyle volgt.

6. Dataverse krijgt een nieuwe interface, zodat het nog eenvoudiger en gebruiksvriendelijker wordt om een datamodel te maken en te beheren. Microsoft maakt hiervoor gebruik van de Fluent UI. Dit wordt straks ook de standaard UI en is nu al terug te zien in Microsoft Loop. Microsoft Loop: Flexible Canvas App | Microsoft 365

7. Hyper Automation is het laatste punt van de presentatie. Microsoft verwacht dat 50% van het kantoorwerk geautomatiseerd kan worden. En hier gaan graag nog even door. Laat dit maar eens even bezinken: de helft van het werk van boekhouders, kwaliteitsmedewerkers, administratieve krachten wordt straks vervangen door automatisering. En ja, dat is ook nodig. Kijk naar de krapte op de arbeidsmarkt en de werkdruk die er op personeel ligt, voeg hier de vergrijzing en mogelijke pandemieën aan toe en de noodzaak om te automatiseren is niet weg te denken.

Robot Process Automation (RPA)

Hoe gaan we verder automatiseren? We hebben nog steeds legacy systemen waarbij ontwikkelen en software integreren veel geld kost. Soms is die specifieke expertise er zelfs niet meer. Hoe los je dit simpel op? Microsoft zet hier in op Robot Process Automation (RPA). Dit is een desktop variant van Power Automate, die voor de beheerd gebruik variant op Windows 10 en 11 gratis te gebruiken is. Deze software wordt uitgebreid met nieuwe functionaliteit zodat het je werk kan analyseren. De software registreert je activiteiten en geeft hierna een advies over wat en hoe je dit zou kunnen automatiseren. Dit is nog erg nieuw en we hopen snel een keer samen met een klant te kunnen kijken naar de mogelijkheden.

Wil je met RPA aan de slag of heb je een vraagstuk waarvoor dit interessant zou kunnen zijn? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!

Formules aanmaken met spreektaal

Door Artificial Intelligence (AI) worden veel taken eenvoudiger. Daar waar je vroeger aparte Optical Character Recognition (OCR) software nodig had voor documentherkenning van zowel gestructureerde (facturen) als ongestructureerde documenten (ingezonden brieven), kan dit nu ook met de AI-functies van het Microsoft Power Platform. De mogelijkheid om in je eigen gewone taal voor het Power Platform formules te maken, komt er in de vorm van Power Fx. Hiermee kun je met spreektaal functionaliteit toevoegen aan je oplossing: “Als het factuurbedrag groter is dan 500 euro, maak je het veld bedrag rood”. Power Fx vertaalt dit dan op de achtergrond naar de juiste formule.

Wil je met RPA aan de slag of heb je een vraagstuk waarvoor dit interessant zou kunnen zijn? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!

Samenvatting

De eerste officiële European Power Platform Conference is een feit! De onderwerpen zijn door de sprekers erg goed en op een leuke interactieve wijze gedeeld met de aanwezigen. Op diverse vlakken hebben we bevestiging gezien van onze werkwijze, aanpak en inzet van oplossingen. Aan de andere kant hebben we weer nieuwe inzichten opgedaan om nog beter gebruik te maken van het Power Platform, integratiemogelijkheden en toekomstplannen met het platform.

We willen dit blog graag gaan vervolgen met een reeks van onderwerpen die we specifieker zullen bespreken, denk aan Power Apps Portals, Power Apps best practices, custom API’s en Governance.

Contact opnemen of meer weten?  

Heb je een idee voor een onderwerp dat wij verder zouden kunnen toelichten, dan zien wij dat graag terug in de reacties hieronder of neem contact met ons op! Wil je meer weten over de mogelijkheden van Microsoft Power Platform en hoe we jouw organisatie kunnen helpen de business processen te verbeteren? Stuur dan een bericht naar [email protected] 

Paul Poos
Paul Poos, Consultant