Waarom een goede User Experience onmisbaar is?

Auteur: Lisa van Baast, Power Platform Consultant, 10 juni 2025

Wanneer heb jij voor het laatst een applicatie gefrustreerd weer afgesloten omdat het niet lukte om je taak in een niet al te lange tijd af te ronden? Je klikt jezelf suf, de knoppen zijn onduidelijk en je krijgt veel onnodige informatie op je af. Dit zijn allemaal voorbeelden van een slechte User Experience(UX).

Bij Process4people geloven we dat UX geen luxe is, maar noodzaak. Een goede User Experience zorgt ervoor dat mensen efficiënt, prettig en foutloos met een systeem kunnen werken.

Wat is User Experience precies?

UX draait om de totale beleving van de gebruiker tijdens het gebruik van een systeem, applicatie of dienst. Het gaat verder dan alleen een ‘mooi ontwerp’. Denk aan:


Kortom: UX is alles wat maakt dat een systeem fijn is om mee te werken.

UX is geen bijzaak, maar vertrekpunt

Op LinkedIn schreven we het al treffend:

“Gebruiksvriendelijkheid is geen bijzaak, maar het vertrekpunt van elk goed ontwerp.”
In een van onze recente posts vroegen we: ‘Gebruiksvriendelijk… maar voor wie eigenlijk?’ Want het antwoord daarop bepaalt of een app prettig werkt of juist frustreert.

We onderscheiden vier belangrijke UX-pijlers:

UX levert niet alleen gemak op, maar ook rendement

In een andere post schreven we dat UX ook direct invloed heeft op het ontwikkelproces. Een goed UX-ontwerp (inclusief klikbare prototypes) zorgt namelijk voor:

UX is een integraal onderdeel van ons framework

Bij Process4people gebruiken we een framework om digitale transformatie gestructureerd en succesvol te begeleiden. UX is hier geen losse stap, maar zit door het hele proces heen verweven. In onze eerdere blog over de voordelen van het gebruik van een framework, zoals uniformiteit en herkenbaarheid, blijkt ook dat UX in het hele proces verweven zit.

👉 Lees ook: Hoe de ontwikkeling van applicaties vereenvoudigd worden door het juiste framework

UX is ook een mindset binnen ons team

UX is geen trucje, maar een manier van denken. Daarom investeren we ook intern in UX-kennis. Zo rondde collega Lisa van Baast onlangs haar UX-basistraining af bij UX Academy. Ze verdiepte zich in gebruikersonderzoek, wireframes en design thinking.

“Met haar nieuwe kennis helpen we onze klanten nog beter: met apps die niet alleen slim zijn, maar ook intuïtief en prettig in gebruik.”

Hoe nu verder?

UX verbeteren begint met bewustwording. Stel jezelf (of je team) de vraag: “Is dit logisch voor de gebruiker?”
Vaak blijkt het antwoord verrassend.

Wil je weten hoe jouw systemen presteren op het gebied van UX? Of ben je benieuwd hoe ons framework en UX-aanpak hand in hand gaan? Neem dan gerust contact met ons op.

Samen zorgen we dat techniek niet alleen werkt, maar ook werkt vóór de gebruiker.